WAT BEREIK JIJ MET € 300?

#


Iedereen wil leuk gevonden worden. Vooral op social media. Maar wat is het waard? Lang waren likes en pagina likes de heilige graal op Facebook. Zoveel mogelijk ‘fans’ verzamelen was de opdracht. Het maakte niet uit hoe. Nu blijkt dat jouw zuurverdiende en zwaar betaalde likes eigenlijk nauwelijks iets opleveren. Zo'n 5-10% van je fans krijgt je updates te zien. De rest ziet helemaal niets van je posts waar je zo hard op hebt zitten te ploeteren. Dus wat heb je dan eigenlijk bereikt?MET DREMEL BEREIK JE MEER DAN JE DENKT
Dremel is betrekkelijk nieuw op social media. Met 2.500 fans is Dremel een kleine speler. Maar (pagina) likes zijn ook niet de doelstelling. Deze case bewijst dat je als kleine partij met een bescheiden budget echt een merk kunt bouwen op social media. Of zoals we het zelf hebben geformuleerd: Met Dremel kun je meer dan je denkt.

Afgelopen jaar is GR8 begonnen met een Facebook pagina, op basis van internationaal aangeleverde content. Al snel ontdekten we dat niet alle content even relevant was voor de Nederlandse doelgroep. Niet iedereen kan bijvoorbeeld Duitse humor waarderen. Wat je bovenal nodig hebt, is een creatief idee, een drijvende kracht achter de content. Ook daarin verschilt een social media campagne niet van andere media.

Facebook is voor Dremel een uitstekend podium om de veelzijdigheid van het merk en de producten te tonen. Liefst doe je dat niet zelf, maar schakel je de gebruikers in: co-creatie, user generated content. Wij liepen tegen Rienk aan. Hij gebruikt Dremel op een manier die we gerust onconventioneel mogen noemen. Dat je met een Dremel kunt schuren, boren en polijsten wisten we al. Maar dat je er Margerita’s mee kunt mixen was nieuw. Ook de bbq hadden we er nog nooit mee aangestoken, laat staan dat we ooit een hartje in een steak hebben gebrand.

BOVEN VERWACHTING
De grootste verrassing was dat je met een Dremel van een Ford Ka een Cabrio - of beter gezegd - een Kabrio kunt maken. En ook het resultaat overtrof de verwachtingen.

De waarde waar vaak op gestuurd wordt is bereik. Met deze ene post hebben we een bereik van maar liefst 655.000 personen gehad. Dat is meer dan de kijkcijfers van Voetbal Inside. We hadden verdorie Jinek in zicht. De oplage van de Telegraaf in het weekend is een stuk lager.

Iets specifieker nog. We tellen bijna 320.000 weergaven geweest. Waarvan ruim 35% de film tot het einde bekeek. En dat is hoog in deze wereld waar mensen een short attention span hebben.

IMPACT
Bereik is leuk. Maar nog veel belangrijker is te kijken naar de acties. Wat heb je nu eigenlijk bereikt? Wie heeft er actie ondernomen? We tellen ruim 16.000 actieve klikken op het bericht. En zoomen we nog verder in dan zien we serieuze betrokkenheid. Opvallend is dat het aantal reacties hoger is dan het aantal likes. Mensen nemen de moeite om er iets over te zeggen. Om andere mensen te taggen en op de film te wijzen. En die reageren ook weer. Dat krijg je niet zo maar voor elkaar. Dat is impact maken.

De kers op de taart. Dit alles is bereikt met een fanbase van 2.500 man. En een mediabudget van € 300 euro. Daar zijn we best trots op. Ooit met zo'n bedrag zulke resultaten behaald? Slimme campagnes, kansen benutten, we smullen ervan.

EN NU?

Elke Rienk film scoort beter en we hebben er nog een paar op de plank liggen. We zijn ons nu al aan het verkneukelen. Dit wordt het jaar van Rienk. Maar we hebben voor onszelf ook nog een paar verbeterpunten gedefinieerd. Benieuwd hoe de films het gaan doen? Misschien moet je dan GR8 Industries of Dremeldan ook op Facebook gaan volgen. Want vies van Facebook likes zijn we ook weer niet.

En ben je geïnteresseerd om een keer te sparren over wat we met social media voor jouw merk kunnen betekenen: give us a call!