MOOIE PUBLICITEIT PRINTER DREMEL.

#


Journalist Bard van den Weijer hoopt dat er snel iets kapot gaat bij hem thuis. Waarom? Lees het in het artikel dat hij over de Dremel Idea Builder schreef die hij voor ons testte.

3D-printer voor thuis: simpel in gebruik

"Daar is ie dan, de 3D printer voor thuisgebruikers. Simpel te bedienen en niets is hem te gek. De afgelopen weken hoopten we vurig dat er iets stuk zou gaan thuis. Een handgreepje in de keuken, het dekseltje van de drinkbekers van de kinderen, het lekbakje van de koffieautomaat - het maakte niet uit. Als er maar iets zou sneuvelen. Want we hebben een 3D-printer te leen. Van Dremel, dat u misschien wel kent van de handgereedschappen.

Sinds een paar jaar hebben ze zich gestort in de wereld van het 3D-printen. Lange tijd vonden we dat geen hobby voor onszelf. De zelfgemaakte 3D-printsels die we zagen waren rafelig en weinig gedetailleerd. En de ervaringen met zelf printen waren ook maar zozo. Het was een beetje als met moskovisch gebak: het plaatje in het boek ziet er geweldig uit, maar wat er uit de oven komt oogt altijd als een tweepersoons uitklaptentje na een windhoos. Maar vooruitgang bestaat, blijkt als we de Dremel hebben uitgepakt. Een mooi tafeloventje met een deurtje aan de voorzij de en een deksel bovenop.

De installatie blijkt niet lastiger dan die van een gewone inkjetprinter: gewoon de verpakking verwijderen, de rol plaatsen, het filament in de printkop schuiven, de printtafel vlak stellen (aanwijzingen komen via het schermpje) en je bent klaar. Het apparaat wordt geleverd met een aantal ready-mades, die via het

aanraakschermpje gekozen kunnen worden. Dremel heeft inmiddels een aardige gemeenschap van gebruikers die hun scheppingen online delen. En het levert software mee die het zelf ontwerpen van objecten relatief eenvoudig maakt. Met de nadruk overigens op relatief.

We kozen eerst de makkelijke weg en lieten het apparaat een dinosaurushoofd printen. Dat ging niet alleen redelijk snel (het kopje van ongeveer vier centimeter hoog vergde ruim een uur), het resultaat was ook verbluffend goed. Volop details en zelfs de tandjes kwamen er strak uit. Het is fascinerend te zien hoe vanuit het niets langzaam maar zeker een object ontstaat. Vonden de kinderen ook, die er een stoel bijpakten en minstens een kwartier gebiologeerd bleven kijken. Na drie keer is de lol ervastvanaf, maar nu bleven we maar vliegtuigen printen en telefoonhoesjes en handige bakjes voor vage spulletjes. Tot de rol op was en er voor 30 euro een nieuwe gekocht moest worden. Dat is dan wel weer een bedragje. Niettemin lijkt een hobby geboren en gaan we aan de slag om zelf objecten te maken. Nu maar hopen dat er snel iets stukgaat.


Dremel 3D Idea Builder 949,-

http://www.volkskrant.nl/tech/3d-printer-voor-thui...