MAX

VERSTAPPEN

NU AL IN

TOP-10 F1-COUREURS MET HOOGSTE MARKETING-

WAARDE.

#


Melbourne / Hilversum, 11 Maart 2015 – Nog voor zijn eerste kilometers in de Formule 1 behoort Max Verstappen al tot de Formule 1-rijders met de hoogste marketingwaarde. Fernando Alonso is wederom de commercieel meest interessante coureur voor sponsors, ondanks het missen van de seizoensopening in Melbourne aankomend weekend.

Repucom onderzocht de marketingwaarde van coureurs in hun thuisland aan de hand van de Celebrity DBI index. 68,4% van de Nederlanders is bekend met Max Verstappen en dat maakt de jonge coureur nu al tot één van Nederlands meest interessante sporters op commercieel gebied. Fernando Alonso was ook in 2014 ‘Most Marketable Driver’ in Formule 1. McLarens nieuwe coureur is bekend bij ruim 98% van de Spanjaarden. 88% vindt hem een geschikte merkambassadeur en 83% heeft vertrouwen in de tweevoudig Wereldkampioen. Achter Alonso volgen oud-teamgenoot Felipe Massa, Ferrari’s viervoudig Wereldkampioen Sebastian Vettel en regerend Wereldkampioen Lewis Hamilton. Alonso’s nieuwe teamgenoot Jenson Button completeert de top 5. Sebastiaan Westerhout, Managing Director van Repucom Nederland, zegt: “De teams zijn het afgelopen jaar flink gewijzigd en ook de top 10 van coureurs met de hoogste marketingwaarde kent de nodige veranderingen. Hoe reageren merken op deze nieuwe grid?” “We zien dat steeds meer consumentenmerken in de F1 stappen. Uiteindelijk zijn het de merken die profiteren van de marketingwaarde van een coureur. Nieuwe consumentgerichte partnerships zijn CNN’s sponsorship van McLaren Honda, de deal van Hugo Boss met Mercedes AMG en Williams Martini’s partnerships met Hackett, Unilever en Rexona.”

“In Nederland zien we hetzelfde patroon. Zo verbindt Jumbo Supermarkten zijn naam aan Max Verstappen. De jongste F1-debutant aller tijden heeft de potentie om uit te groeien tot een wereldster. Merken die vanaf het begin betrokken zijn profiteren van zijn groeiende reputatie.”

Lewis Hamilton is de grootste stijger op de lijst. Zijn marketingwaarde in Groot-Brittannië steeg het afgelopen jaar met 2 punten, van 81,69 naar 83,68. Met name zijn gestegen bekendheid droeg hier aan bij. 93% van de Britten kent Hamilton, 2% meer dan vorig jaar. Westerhout: “Dit seizoen is Lewis Hamilton de man om in de gaten te houden. Hij heeft al een behoorlijke lijst met persoonlijke sponsors en was afgelopen jaar onderdeel van het te kloppen team Mercedes. Hamilton heeft in zijn thuisland een sterk imago en merken zullen zijn prestaties in 2015 nauwlettend volgen.” De prestaties van Sebastian Vettel stonden in 2014 in schril contrast met zijn wereldtitels in voorgaande jaren. Zijn gebrek aan succes en de verminderde media-aandacht zorgen voor een lagere DBI-score. Felipe Massa behoudt zijn plek als tweede coureur met de hoogste marketingwaarde. Dit heeft hij te danken aan zijn positieve imago in thuisland Brazilië. 99% van de Brazilianen kent Massa, 89% vindt hem sympathiek. Naast Max Verstappen is Australiër Daniel Ricciardo de andere nieuwkomer in de lijst, na zijn succesvolle seizoen in 2014. Ricciardo bezet de zevende positie, waarmee hij Fransman Romain Grosjean naar de achtste plaats verdringt.

Lodewijk Varossieau, CEO Gr8Industries/SuperRebel.com: "Max Verstappen is een absoluut een uitzonderlijk talent. Dat wordt bevestigd door vele experts. Wij verwachten dat hij het heel erg goed gaat doen in de F1 en dat er een grote nieuwe hype ontstaat rondom deze sport in Nederland (en de rest van wereld). Merken die zich vanaf het begin aan Max verbinden zullen daar heel erg van profiteren. Jumbo is hiervan het bewijs. Uit het onderzoek van Repucom blijkt dat Max nu al in de top-10 staat van F1 coureurs op basis van marktwaarde. Die marktwaarde gaat in de komende jaren alleen nog maar stijgen. Voor ambitieuze merken die snel internationale exposure willen genereren bestaat er geen beter platform dan Max Verstappen."