Team

Earth. Revolutie

in

sponsor

ship

#

Vorige week presenteerde ik het concept Team Earth Pro Cycling op het Sponsorcongres 2017. De hele Nederlandse sponsor-industrie was weer aanwezig tijdens deze jaarlijkse sponsorship-meeting die dit jaar in het teken stond van ‘purpose’. Letterlijk vertaald ‘doel’. We zien in communicatie een duidelijke trend naar ‘purpose-marketing’. Organisaties willen naast commercieel succes ook ‘goed doen’. Een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Hier in Europa noemen we het nog Corporate Social Responsibility, in de USA is dat inmiddels getransformeerd tot ‘Social impact’. Aan de ene kant zien we organisaties echt een maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen (mooie voorbeelden in Nederland zijn Unilever, Triodos, DSM en Eneco). Aan de andere kant is het ook levensbehoud. ‘Purpose-driven-buying’, kopen van organisaties die een positieve impact hebben, neemt enorm hard toe. Dus ook vanuit commercieel oogpunt is goed doen een verstandige zaak. Maar erover communiceren is voor veel partijen lastig. Hoe doe je dit zonder ‘wij van WC Eend-effect’? Vanuit GR8 duiken we graag in dit soort communicatie-vraagstukken. En ontwikkelen we geloofwaardige en pakkende merkverhalen. Zodat mensen je gaan geloven, fan worden.

Terug naar Team Earth. We ontwikkelden samen met Daan Luijkx een concept waarbij een World Tour wielerploeg (dat betekent deelname aan alle grote rondes als Tour de France, Vuelta, Giro etc) rijdt uit naam van duurzaamheid. En niet uit naam van 1 of 2 naamgevende hoofdsponsors. Niet alleen is dit model voor de wielerploeg veel gezonder dan het huidige businessmodel, het is vooral de bijdrage aan een betere wereld die ongelofelijk interessant is. Met de wielerploeg kan een miljoenenpubliek bereikt en geïnspireerd worden. Duurzaamheid cool maken, mensen inspireren, in actie komen, een voorbeeld zijn. Het is nodig. Als we de schoonheid van de wereld willen behouden voor de generaties na ons, moet er iets voor veranderen. En het klinkt misschien wat vreemd, maar juist een wielerploeg is hiervoor een enorm effectief instrument. Miljoenen mensen bereiken voor een relatief beperkt budget. Wielerhelden die een inspiratiebron vormen. Hoe mooi zou het zijn als toppers als Peter Sagan, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman ons laten zien dat we anders om moeten gaan met onze planeet? En ons aanzetten om een bijdrage te leveren. Sport verbindt, sport inspireert. Dat is niets nieuws. Maar voor een maatschappelijk doel als dit is het wel nieuw.

Een presentatie als op het Sponsorcongres werkt als een lakmoesproef. Op basis van de reacties weet je meteen of je goed zit of niet. Spreekstalmeester Jan Driessen stak zijn complimenten niet onder stoelen of banken. “Inspirerend. Revolutionair. Unieke verbinding van maatschappelijke missie aan sponsoring”. Jan was enthousiast. Net als het publiek. Nu hopen dat we zo snel mogelijk de eerste partners (we blijven afhankelijk van sponsoring) mogen verwelkomen. Deze ploeg moet er komen. Want dan zijn het niet alleen de renners die winnen maar vooral de aarde. En dat is winst voor ons allemaal.

Berry van Nes

Voor meer informatie of een uitgebreide presentatie kun je contact met me opnemen via berry@gr8industries.com

Geplaatst op 6 okt. 2017 // door Berry