Ik wil

op short

track

Er is al veel gezegd en geschreven over de verandering die het langebaanschaatsen moet gaan doormaken. En terecht. Want dat deze discipline aan nieuwe energie en inspiratie toe is, lijkt me overduidelijk. Ploegen zijn onherkenbaar door afhakende sponsoren, er is geen touw meer vast te knopen aan welke schaatser bij welke ploeg rijdt, alleen nog maar Nederlanders op het podium dus internationale strijd en allure is weg, oersaai rondjes rijden op de 10 km in lege Oost Europese stadions. De fun is er wel een beetje vanaf.

Ik wil absoluut geen afbreuk doen aan de knappe prestaties van onze Nederlandse schaatsers. Maar een feestje om naar de wedstrijden te kijken is het niet altijd. Helemaal niet voor de jonge generatie toeschouwers die qua beleving het een en ander gewend is. En dat is jammer. Want schaatsen blijft een prachtige sport.

Topsport moet een belangrijke inspiratiebron zijn voor breedtesport. Op basis van hetgeen ik hierboven schreef, twijfel ik aan deze stimulerende rol op dit moment. Ook voor sponsoren is de sport niet aantrekkelijk genoeg. Dat blijkt ook wel uit het tempo waarmee ze afhaken. KPN uitgezonderd. Maar zij hebben via de KNSB dan ook een uitzonderlijke positie.


En toen was er het WK Shorttrack in Ahoy. Wat een feest. De schaatsers worden in een arena gepresenteerd als gladiatoren. De DJ knalt door de ruimte. Lichteffecten zorgen voor disco-taferelen. En de speaker zweept iedereen op. Om me heen op de tribune hoorde ik reacties “wow dit is gaaf”, “cool”, “stoer”. Halve finales, finales, voorrondes. Alles werd in sneltreinvaart voorgeschoteld. Sjinkie en consorten knalden over de baan. Aanraakbaar. Adrenaline. Feest. Ahoy was omgetoverd tot een mekka van snelheid en beleving.

Iedereen die bij het langebaanschaatsen betrokken is, zou ik willen adviseren te kijken naar shorttrack. Daar ligt een voorbeeld. Daar ligt vernieuwing. En aantrekkingskracht voor fans, recreanten en sponsoren. Shorttrack is het nieuwe langebaanschaatsen. Met helden, beleving en strijd. Cool. Daar wil ik op.

Kleine voetnoot. Complimenten voor:

• Ahoy. Van wielerbaan, tennisbaan, concertzaal, dartpaleis tot concertzaal. Ogenschijnlijk moeiteloos. En telkens perfecte beleving.
• KPN. Hebben shorttrack en dit event top opgepakt. Inspirerend.

Geplaatst op 6 apr. 2017 // door Berry