Hoe minder geld voor sport een zegen kan zijn

Eén van de belangrijkste aspecten die sport aantrekkelijk maakt is de onvoorspelbaarheid ervan. De spanning van het verloop en de uiteindelijke uitslag zorgen ervoor dat we de wedstrijd geboeid volgen.

In veel sporten zie je echter dat de onvoorspelbaarheid (groten)deels verdwijnt. Door het grote geld. Neem bijvoorbeeld Real Madrid met een begroting van zo’n 600 miljoen (ruim meer dan alle eredivisieclubs in Nederland bij elkaar). Een wedstrijd van Real tegen een middenklasser met een begroting die slechts een fractie is van de begroting van De Koninklijke is toch amper nog onvoorspelbaar te noemen. Het geld wint het (bijna) altijd.

Dit zien we ook in de internationale competitie terug. Nederland staat niet echt bekend om de hoge sport-budgetten. En dat merken we op internationaal niveau. De rol van Nederlandse voetbalclubs wordt steeds kleiner. We zijn al blij als er weer eens iemand overwintert.

Het aardige van het EK is dat geld daar geen rol speelt. Want als land heb je het maar te doen met de spelers van jouw nationaliteit. Dat zorgt ervoor dat IJsland en Albanië toch leuk mee kunnen doen.

Bij de Volvo Ocean Race zagen ze dit fenomeen ook ontstaan. Daar werd het uiteindelijk ook een spel dat gespeeld werd tussen teams met de grootste budgetten. Met als gevolg dat het niet meer ging om de menselijke prestaties maar om de beste (lees: duurste) schepen. Geld regeerde. Het event werd voorspelbaar, meedoen voor een overwinning onbetaalbaar. Daarom heeft de organisatie besloten om de schepen te standaardiseren. Iedereen vaart met eenzelfde schip. Betaalbaar. Spannend. Want het gaat er weer om wie het beste kan zeilen. En niet wie het duurste schip heeft. Een verademing. Het maakt de sport betaalbaar, spannend en het gaat weer puur om prestaties. Geweldig goed gezien én gedaan.

Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als we ook in andere sporten plafonds zouden aanbrengen in begrotingen. Als we verschillen een stuk minder groot zouden maken. Ik denk dat het de sport spannender en verrassender maakt. Want budget is niet meer allesbepalend. De komst van het grote geld in sport lijkt een zegen. Maar het zorgt er misschien wel voor dat sport juist de verliezer is.

Geplaatst op 16 jun. 2016 // door Berry