Harten veroveren met kleine sporten

Waarom zou je in hemelsnaam sponsorgeld steken in een kleine sport? Het bereik is zero, hospitality van heb-ik-jou-daar en een uiterst magere fanschare. De keuze tussen een uitzinnig voetbalstadion of het lokale gymzaaltje annex buurthuis is snel gemaakt. Natuurlijk ga je dan voor het stadion. Duizenden mensen op de tribune en wat als het live wordt uitgezonden! Nee, dan is zo’n sportje als ritmisch gymnastiek echt geldverkwisting… Of toch niet? Want als je haar benadert als een relatie, dan is het sponsoren van een kleine sport serieus de moeite waard. Het draait tenslotte om de chemie.

De populairste
De grootste groep kiest altijd voor de populairste. Gewoon omdat ze dan met haar gezien worden. Zeker, het is kicken om op het shirt van je favoriete clubje te staan. Alleen negen van de tien keer is het een oppervlakkige relatie. Echt de diepte wordt nooit ingegaan. Dat is deels te verwijten aan de passieve houding van hem, maar zij kan ook een hele lastige zijn. De populairste heeft namelijk een reputatie hoog te houden en staat niet voor alles open. Dan is de kans groot dat het gros zich terugtrekt. Of ze worden gedumpt voor een jongen uit een zonnig land met een grotere zak geld.

Match made in heaven
Het populairste meisje van school past nu eenmaal niet bij iedereen. Biermerken gaan inderdaad hand in hand met voetbal. Alleen bij sommigen past de stoerste, grappigste of slimste stukken beter. Neem de sponsoring van ARAG. Zij werden verliefd op de rechtvaardigste van de klas. Net als de KNVB-scheidsrechters leven zij voor fairplay. De een in het dagelijks leven met juridische hulp, de ander als official op het voetbalveld. Een prachtig partnership is krachtig door gelijke waarden. Niet voor niets is deze samenwerking in 2013 bekroond met de SponsorRing en houdt al stand sinds 2011.


Misgelopen liefdes
Dat een kleine sport altijd een klein bereik heeft, is klinkklare nonsens. Je moet alleen op zoek naar pareltjes, naar mooie verhalen. Neem nu van die excentrieke persoonlijkheden die de sport zelf overstijgen. Alleen eerlijk is eerlijk: die zijn alleen voor de lefgozers. Denk aan het Jamaicaanse bobsleeteam, Eric Moussambani en Eddie the Eagle. Stuk voor stuk geweldige sportanekdotes en tegelijk gemiste kansen. Springgrage stukadoor Eddie had bijvoorbeeld precies nul sponsors toen hij naar de Olympische Spelen van Calgary (1988) ging. Als hij toen net zo’n gekke mede-avonturier had gevonden, dan was een mooie sponsorcase tot stand gekomen. Na zijn publieke optreden werd dat uiteraard anders. Of daar echte zielsverwanten bij zaten… Punt is, als je een connectie voelt, dan moet je niet te lang afwachten. Het is toch moeilijker opvallen als de rijke jongens om de hoek staan.


Sponsoring uit een sprookjesboek
Ook de rijke gozer gaat wel eens voor een type dat je niet echt verwacht. Er bestaat een liefdesverhaal over zo’n lefgozer die wél de ballen had. Het gaat om de vonk tussen Nike en Heinrich Blünchen. De oudste deelnemer van de Marathon in Berlijn (78 jaar jong) kreeg in 1996 de complete stad achter zich geschaard. Berlijn werd door Nike volgehangen met Go Heinrich go! en Just do it Heinrich! Dat resulteerde in de sympathie van het publiek en zo veel aandacht van de camera’s dat hoofdsponsor van het event, Adidas, vast niet blij was. Nike koos niet voor veilig, maar zochten samen met arranger KesselsKramer naar een partner die echt bij hun paste en creëerden daarmee een mooi, aansprekend verhaal. Het resultaat is een liefde waar ruim 20 jaar na dato nog steeds over wordt gepraat.

heingr_02.jpg


Vanuit de chemie worden dus bijzondere dingen ondernomen. Soms is daar wat lef voor nodig en soms ook een creatieve bemiddelaar. Er kan in ieder geval gerekend worden op een flinke dosis likes en zelfs loves. Sluit daarom nooit zomaar een kleine sport(er) uit, want er kan iets moois in de lucht hangen.

Ter inspiratie geef ik wat voorzetjes met (vrijgezelle) kleine sporten die wellicht jouw partner in spe zijn:

Sepak takraw voor de dynamische, stijlvolle onder ons:

Dominante bedrijven met passie zullen hun oog laten vallen op Calcio Storico:


En voor de zorgzamere types is er altijd nog het WK Vrouwdragen:


Wij gaan de komende tijd op bezoek bij een heel aantal sporten, klein of groot. Van de Highland Games tot shorttrack. Suggesties en liefdesaanzoeken zijn welkom.

Geplaatst op 10 feb. 2017 // door Rik